Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Riasztó statisztikák a magyarok egészségi állapotáról

Az Európai Unióban arányaiban hazánkban halnak meg a legtöbben a daganatos betegségektől, az emésztőrendszerrel kapcsolatos gondokban és öngyilkosságokban a másodikok vagyunk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, az Eurostat 2010-es adatait tartalmazó, de hat napja frissített statisztikából.
A Napi.hu cikke alapján
Nem akarok riogatni, de attól tartok, nagy a baj. Ennyire rossz statisztikai számokkal még nem találkoztam.
“Magyarországon 100 ezer lakosra vetítve 243-an halnak meg daganatos betegségekben. Ez kiugróan a legmagasabb érték…”
“Sajnos hazánk akkor is az élmezőnybe tartozik, ha azt nézzük, hogy arányaiban hányan halnak meg emésztőrendszeri betegségekben.”
Keringési rendszer: “Bár …

Tovább olvasás
GNLD hírek Kapcsolódó cikkek

18 éve Magyarországon a GNLD

Ünnepeljük együtt a 18. szülinapunkat!
Szeptemberben ünnepli a GNLD a magyarországi forgalmazás kezdetének 18. évfordulóját. Várunk minden régi és új ismerőst, aki jó szívvel gondol ránk, akár élő kapcsolatban maradtunk, akár messzebb sodort egymástól az élet. Találkozunk 2012. október 13-án (szombat) 16 órakor a Kempinski Hotelben (1051. Budapest, Erzsébet tér 7.).

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A magyar halálozási mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek – írja a KSH

Elkeserítő adatok a lakosság egészségéről
Bár néhány éven át nem változott, tavaly pedig némileg csökkent a magyarországi halálozási arány, a magyar mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
A Magyarország 2011 című, most közzétett kiadványban kifejtették: a teljes halálozási arány nálunk a 27 uniós ország átlagának a másfélszerese, a keringési betegségek miatti csaknem a duplája, míg a daganatok okozta halálozás 43 százalékkal haladja meg az uniós átlagot.
az  egészségüket rossznak  vagy  nagyon  rossznak  tartók  aránya  hazánkban kétszerese az uniós átlagnak (9%)
A százezer lakosra jutó, valamint …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A kormány döntött a mindennapos testnevelés bevezetéséről

Ezt a hírt csak örömmel tudom fogadni. A GNLD egészségpiramisának is jelentős eleme a testmozgás rendszeressé tétele, és ezt nagyon helyes már a gyerekkorban elkezdeni.
Mindennap tornaóra az iskolában
A kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést, ettől a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulását várja.
A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is – áll …

Tovább olvasás
Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló a tudatos táplálkozással kapcsolatban

Egy érdekes cikksorozat jelent meg illetve jelenik meg az Origo-n a tudatos táplálkozással kapcsolatban.
A cikkíró – azontúl, hogy néhány általánosan elfogadott tényt és állítást ismertet, – felhívja a figyelmet olyan dolgokra is, amelyek talán kevés figyelmet kapnak a köztudatban.
Néhány kiragadott gondolat:
“Az EU országai közül Magyarországon a legtöbb a kórosan elhízott ember” – ezt tudjuk.
“Az első és legfontosabb, ha úgy tetszik ökölszabály: a feldolgozott élelmiszeripari termék az esetek legnagyobb százalékában szemét.” – Ezt szintén tudjuk, bár ilyen egyértelműen talán nem merném ezt kijelenteni.
Van a cikkben még néhány érdekes dolog, a testtömeg …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A D-vitamin nemcsak a csontoknak, hanem az ereknek is kell

Nem fejlődnek épségben azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe. A meglepő és újszerű eredményt az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán ismertették Kansas City Gyermekklinikájának orvosai.
A megfelelő D-vitamin szintre szükség van az erős csontok kifejlődéséhez, majd a korosodás során a felnőttkori csontrendszer épségére. Szintén sokat segít az öregedés időszakában szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentésére.
Az Amerikai Szív Szövetség minden évben megrendezett kongresszusa a szívgyógyászok egyik legnagyobb tudományos találkozója, melyen Geetha Raghuveer és munkacsoportja emlékeztette a jelenlévőket néhány közelmúltban nyilvánosságra került eredményre. Az angol köztisztviselők Whitehall tanulmányában …

Tovább olvasás
Kapcsolódó cikkek Takarítási, tisztítási kihívások

A fertőtlenítés elfeledett kihívásai

Ma olvastam egy cikket
http://www.hir24.hu/it-mobil/2011/11/10/kakis-a-mobilok-16-szazaleka/
egy kutatásról, amelyben azt próbálják kideríteni, hogy milyen tárgyakon és eszközökön található rengeteg kosz és bacilus.
Számomra a legmegdöbbentőbb az egész kérdésben, hogy mennyire nem veszünk tudomást ezekről a dolgokról, amelyek jelen vannak az életünkben.
Mennyire szennyezett a billentyűzet, amit talán most is fog?
A kutatás adatai szerint egy átlagos billentyűzet 60-szor annyi baktériumot tartalmaz, mint egy WC ülőke. Elég megdöbbentő tény, ugye?
Mi a legfertőzöttebb eszköz?
Vajon, melyik az a tárgy a háztartásunkban, amelyik kimagaslóan a legszennyezettebb az összes között?
Nyereményjáték
Írja meg nekem, hogy Ön szerint melyik a legfertőzöttebb eszköz a háztartásokban …

Tovább olvasás
GNLD hírek Kapcsolódó cikkek

A bélrendszernek szüksége van a káposztafélékre

A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek – írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában.
Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Csontritkulás? Csonttörések? Mozgáskorlátozottság? Rokkantság?

Az öregek témája és gondja – vélik a fiatalok legyintve.
Pedig óriásit tévednek, mert 20-30 éves életkorig épül a csont – persze, ha van miből -, utána már fokozatosan “leépül”, kopik, ritkul, veszít tömegéből. Vagyis az időskori csontok egészségéről fiatalkorban kell gondoskodni.
Ez volt az egyik fontos tanulsága az idei oszteoporózis világnapnak, a csontritkulás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi összefogásnak, amikor a szakma jeles képviselői nem a vészharangot kongatják, csak észérvekkel igyekeznek óvni mindenkit az alattomos, “néma járványnak” nevezett kórtól, amely kíméletlenül szedi áldozatait.
Világnapokkal tele a naptár. Csaknem minden betegségre jut egy az év …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Ma van az oszteoporózis (csontritkulás) világnapja

Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved
Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon – hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.
Donáth Judit, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főorvosa elmondta, hogy a csonttömeg 20-30 éves korra éri el a maximális értékét, amit egy 10-20 éves egyensúlyi folyamat követ. Negyven-ötven éves kortól a lebontási folyamat kerül túlsúlyba, amely a későbbi életszakaszokban tovább erősödik.
A betegség a nevében is hordozza a lényegét, a csontok “porhanyóssá” válását, ugyanis az …

Tovább olvasás