Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Riasztó statisztikák a magyarok egészségi állapotáról

Az Európai Unióban arányaiban hazánkban halnak meg a legtöbben a daganatos betegségektől, az emésztőrendszerrel kapcsolatos gondokban és öngyilkosságokban a másodikok vagyunk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, az Eurostat 2010-es adatait tartalmazó, de hat napja frissített statisztikából.
A Napi.hu cikke alapján
Nem akarok riogatni, de attól tartok, nagy a baj. Ennyire rossz statisztikai számokkal még nem találkoztam.
“Magyarországon 100 ezer lakosra vetítve 243-an halnak meg daganatos betegségekben. Ez kiugróan a legmagasabb érték…”
“Sajnos hazánk akkor is az élmezőnybe tartozik, ha azt nézzük, hogy arányaiban hányan halnak meg emésztőrendszeri betegségekben.”
Keringési rendszer: “Bár …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A magyar halálozási mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek – írja a KSH

Elkeserítő adatok a lakosság egészségéről
Bár néhány éven át nem változott, tavaly pedig némileg csökkent a magyarországi halálozási arány, a magyar mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
A Magyarország 2011 című, most közzétett kiadványban kifejtették: a teljes halálozási arány nálunk a 27 uniós ország átlagának a másfélszerese, a keringési betegségek miatti csaknem a duplája, míg a daganatok okozta halálozás 43 százalékkal haladja meg az uniós átlagot.
az  egészségüket rossznak  vagy  nagyon  rossznak  tartók  aránya  hazánkban kétszerese az uniós átlagnak (9%)
A százezer lakosra jutó, valamint …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A kormány döntött a mindennapos testnevelés bevezetéséről

Ezt a hírt csak örömmel tudom fogadni. A GNLD egészségpiramisának is jelentős eleme a testmozgás rendszeressé tétele, és ezt nagyon helyes már a gyerekkorban elkezdeni.
Mindennap tornaóra az iskolában
A kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést, ettől a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulását várja.
A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is – áll …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A D-vitamin nemcsak a csontoknak, hanem az ereknek is kell

Nem fejlődnek épségben azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe. A meglepő és újszerű eredményt az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán ismertették Kansas City Gyermekklinikájának orvosai.
A megfelelő D-vitamin szintre szükség van az erős csontok kifejlődéséhez, majd a korosodás során a felnőttkori csontrendszer épségére. Szintén sokat segít az öregedés időszakában szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentésére.
Az Amerikai Szív Szövetség minden évben megrendezett kongresszusa a szívgyógyászok egyik legnagyobb tudományos találkozója, melyen Geetha Raghuveer és munkacsoportja emlékeztette a jelenlévőket néhány közelmúltban nyilvánosságra került eredményre. Az angol köztisztviselők Whitehall tanulmányában …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Csontritkulás? Csonttörések? Mozgáskorlátozottság? Rokkantság?

Az öregek témája és gondja – vélik a fiatalok legyintve.
Pedig óriásit tévednek, mert 20-30 éves életkorig épül a csont – persze, ha van miből -, utána már fokozatosan “leépül”, kopik, ritkul, veszít tömegéből. Vagyis az időskori csontok egészségéről fiatalkorban kell gondoskodni.
Ez volt az egyik fontos tanulsága az idei oszteoporózis világnapnak, a csontritkulás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi összefogásnak, amikor a szakma jeles képviselői nem a vészharangot kongatják, csak észérvekkel igyekeznek óvni mindenkit az alattomos, “néma járványnak” nevezett kórtól, amely kíméletlenül szedi áldozatait.
Világnapokkal tele a naptár. Csaknem minden betegségre jut egy az év …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Ma van az oszteoporózis (csontritkulás) világnapja

Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved
Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon – hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.
Donáth Judit, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főorvosa elmondta, hogy a csonttömeg 20-30 éves korra éri el a maximális értékét, amit egy 10-20 éves egyensúlyi folyamat követ. Negyven-ötven éves kortól a lebontási folyamat kerül túlsúlyba, amely a későbbi életszakaszokban tovább erősödik.
A betegség a nevében is hordozza a lényegét, a csontok “porhanyóssá” válását, ugyanis az …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A magyarok egyre többet költenek az egészségükre

A GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérése szerint – A magyar lakosság egyre többet fordít egészsége megőrzésére, illetve visszanyerésére.
A felmérés 3000 fő megkérdezésével 2011. áprilisában és májusában zajlott.
A legfőbb tapasztalatok és és eredmények a következők:
Minden második válaszadó hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslásban, ám ötből ketten – ha tehetik – inkább természetes gyógymódokhoz folyamodnak.
A felmérésben résztvevők mintegy fele egyértelműen befektetésnek tekinti az egészség célú ráfordításokat, és meg van győződve arról, hogy egészségéért saját maga teheti a legtöbbet. A felmérés adatai szerint minden fogyasztói rétegben megfigyelhető, hogy jelentős …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

Izmosodjunk meg és kisebb lesz az esély a cukorbajra

Matos Lajos (MTI) cikke alapján
A súlytöbblet a cukorbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, de az izmosság jelentőségére eddig nem voltak vizsgálati adatok. Preethi Srikanthan és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy az emberi test izomtömegének van-e jelentősége a cukorbaj kifejlődésének esélyére.
Egy új vizsgálat tanúsága szerint a sok izomszövet mérsékli a cukorbaj kezdetének veszélyét, a zsírtöbblet, elhízottság az emberi testben viszont növeli a cukorbetegség kockázatát. Kaliforniai kutatók vizsgálatának eredményeit a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism közölte.
Voltak korábbi megfigyelések, hogy az igen kevés izomzat fokozza az inzulinellenállás növekedésének valószínűségét, de ezek kevés emberen történt …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák Kapcsolódó cikkek

A halolaj javítja az agyműködést – egy újabb bizonyíték

A táplálékkiegészítőként használt halolaj az utóbbi időben igen népszerűvé vált, többnyire a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése céljából, de szedték az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítása végett is. Amerikai kutatók az Alzheimer-kór nemzetközi kongresszusán számoltak be az utóbbi területtel kapcsolatos biztató eredményekről.
Az amerikai ADNI tanulmány számos vizsgálóközpontban rendszeresen ellenőrzött idős emberekkel foglalkozik. A statisztikai elemzésben 819 idős ember adatait dolgozták fel, akiknek egy részénél semmiféle gondolkodásbeli zavar jeleit nem mutatták ki, másoknál már voltak bizonyos eltérések és a harmadik csoportba tartozók Alzheimer-kór tüneteit mutatták.
A megfigyelés három évig tartott és a résztvevőknél rendszeresen történt …

Tovább olvasás
Egészségügyi problémák

A C-vitamin feloldja az agyban az Alzheimer-kórban bekövetkező lerakódást – állítják svéd kutatók

Állatkísérletekben a C-vitamin képes megszüntetni az Alzheimer-kór okozta elváltozásokat.
Svéd kutatók nagy figyelmet keltő eredményeit a Journal of Biological Chemistry közölte.
Alois Alzheimer német ideggyógyász 1906-ban írta le a később róla elnevezett, mind súlyosabb memóriazavarral járó betegséget. A betegség sajnos egyáltalán nem ritka: a nemzetközi statisztikák szerint 65 éves kor fölött a lakosság egy százaléka szenved benne, előfordulásának gyakorisága pedig ötévente megduplázódik. Sokan ennek alapján az öregedés velejárónak tartják, de az utóbbi időben mind többet tudunk arról, hogy megjelenésében igen bonyolult ideggyógyászati összefüggések játszanak szerepet.
A betegségben az agy bizonyos területein kórosan megváltozott …

Tovább olvasás